Patnosta Belediye Trajedisi 2

      Gerçekle alakası olmayan binlerce olayı anlatır.Ve “Bir varmış bir yokmuş” diye başlar masallar . Bizim belediye masalı tam bir trajedi ya…”Bir yokmuş yine bir yokmuş.” diye başlatılmalı.Yoksa bu masal pek realist olmayacak ve beklide edebiyata hakaret diye algılanabilecektir.Neyse… Biz dönelim masalımıza.

     O dönemde modernleşme kalkınma ve alt yapı sözcüklerinin anlamı bulunmadığı için, kimse bu sözcüklerin anlamını bilememiş.Seyda ise gavur icadı diye reddedince belediye yönetimini…(Sonraları bizzat seçime girmelerine rağmen kazanamayacaktır zat-ı muhterem) Bu belediyeye sorununu aşiretlerle çözmeye başlamışlar.İyi de hangi aşiret. Geçmişte siyasi tecrübesi olan Torun aşireti olsun demişler.Fakat Torun aşireti ile barışık olmayan küçük aşiretler Daha güçlü olmayan Memani aşiretinin belediye yönetiminde söz sahibi olmasının yararlı olacağını uzun uzadıya anlatmışlar bir birlerine Sonunda 1937 de kurulan belediyenin ilk başkanı bütün uğraşlara rağmen Torun aşiretinden seçilmiş. Sonraki yıllarda Keremé Efendi Memani aşiretinden ilk defa belediyeye seçilerek belediyede yönetime gelmiş.Bu durum “Kör Hüseyin Paşa’nın saltanatına son verildi.” diye de algılanmış.Daha sonra yani 21.YY Patnos’unda yani Evdılxalq döneminde de “Memani saltanatına son verdik.” Diye devam etmiş Yani Patnos Belediyesi, Patnos halkının trajedisinin temel sebebi olmuş.Yani hep birilerinin saltanatına son verme mantığı ile seçimler yapılmış 1937 den bu yana. Şimdilerde de “Evdılxalıq saltanatına son vereceğiz.” Sesleri yükseliyor Patnos’ta

      Trajedi bu ya.Belediye hep saltanat mekanı gibi algılanmaya başlamış.bu gün başka bir şehirde Patnosluyum dediğinizde size yöneltilecek ilk soru.

-Bavo pısa eyb téda tınebe. Tu çı eşiri

-Kérdızime

-Ser çava.İsal belediya Panos’é desté ké dane

-Desté Şéxadane

-Hımmmm.. xwali seré Memaniyabe.Çıma mırıne.Qet xiret bı wanara tıne.. benzeri sohbetler uzar gider.”Belediya Panos’é desté ké dane” cümlesi bile Patnos  insanının ne denli trajik olaylar yaşadığının göstergesi olmaya yeter de artar bile.

      Önceleri Memani-Torun çekişmesi ile süren Patnos Belediyesindeki saltanat kavgası, sonraları İhsanlar çekişmesi olarak sahnedeki yerini alacaktır.Çünkü bir dönem İhsan çelik belediye başkanı seçilince,diğer dönem mutlaka İhsan Hallaç seçilmiş olacaktır.İnsanın aklına acaba “İhsan’lar bu konuda anlaşmışlar mı?”sorusunun gelmemesi mümkün görülmemiştir.

      Şehrin virane,sokakların köstebek yuvasına döndüğü o dönemlerde Piza kulesine taş çıkaracak eğrilikte Ağrı-Van caddesi ile Cumhuriyet Caddesinin kavşağına bir saat kulesi yapılmış ve halkın yanından geçerken ecel terleri dökmesine neden olmuştur.Hatta merkez caddelerdeki çukurlara biriken sular Patnos Barajı seviyesine ulaşınca “Çinliler caddelere pirinç ekecek.Pek yakında belediyeyi ziyarete gelecekler.”dedikoduları yayılmaya başlamış.

Bu rantı kaçırmak istemeyen Tepeli’ler ise belediyeden caddeleri arpa ekmek için kendilerine icar etmesi talebinde bulunmuşlardır.

     2004 yerel Seçimlerinde DEHAP İhsan Çelikten desteğini çekip,seçimi boykot edince İhsanlar dönemi bu şekilde noktalanmış ve daha elim ve daha vehim trajik olaylara sebep olacak Evdılxalq dönemi başlamıştır.

      Haftaya Evdılxalıq dönemi

                                       

 

                                                             Seyfettin Esin