TAŞKIN BABA

4. Murat İran seferi dönüşünde ordusu ile birlikte Patnos yakınlarında konaklamıştır. karşıda bütün heybetiyle duran Süphan dağı dikkatini çekmektedir. Merakını gidermek için dağ hakkında çeşitli bilgiler alır. Çevresindekiler,dağın yabani hayvanlarla dolu olduğunu söylerler. Padişah canının geyik yoğurdu çektiğini bildirir. Kim süphan dağındaki geyikleri sütünden yoğurt yapıp getirirse her istediğinin karşılanacağı sözü verir.
Hemen araştırma yapılır.Bu işi çevrede tanınan taşkın babanın yapabileceğine kanaat getirilir. Taşkın baba emir alır almaz süphan dağına çıkar. Geyiklerden süt sağıp yoğurt yapar. İstenen yoğurdu Sultan Murat’a vermek için yola çıkar.
Sultan Murat, yoğurt getirme işinin mümkün olmayacağını düşünerek, orduyu hareket ettirmiş murat nehrinin batı yakasına geçmiştir. Seyyar köprüler sökülmüş yakınlarda başka köprü ve geçit kalmamıştır. Murat azgın,Murat coşkun. Fil dahi geçmeye çalışsa vurup devrilecek. Ama Taşkın Baba verdiği sözü yerine getirmek ve sultana ulaşmak arzusunda... Taşkın baba sanki düz bir yolda yürüyormuş gibi murat nehrinin üzerine basarak karşıya geçmek ister. Bunu gören sultan 4. murat heyecanlanıp:
“Gelme , gelme !!... Su coşkun.Seni köpük gibi alır götürür.Boğulur gidersin.” diye bağırır.
Taşkın Baba, suyu yara,yara hem yürür hem karşılık verir:
“Hünkarım, meraklanma.Su coşkunsa gelen de Taşkın’dır...
Taşkın Baba karşıya geçip,yoğurdu sultan Murat’a sunar. O kocaman azgın nehri küçücük bir dereyi geçer gibi geçen bu adam karşısında, askerler ve sultan donakalmıştır. Sultan Murat çok memnun olur. ona:
“dile benden,ne dilersen? der. 
Taşkın baba, şimdiki taşkın köyünün bulunduğu yerin kendisine verilmesini ister. İsteği yerine getirilir. Oraya yerleşir. Ölünceye kadar burada yaşar. Bu köye de Taşkın adı verilir.
                                                                           SEYFETTİN ESİN
ARAŞTIRMA: Barış ÖZKAYA